info@kralsigorta.com

Bize Yazın

(0216) 315 43 42

Destek Hattı

 Yangın Sigortası Ne İşe Yarar?

Yangın Sigortası Ne İşe Yarar?

Yangın sigortası türleri içinde poliçe kapsamına ve ek teminatlara göre birçok farklı riske karşı koruma sağlanmaktadır. Yangın sigortası en basit haliyle ticari ya da özel amaçlı kullanılan tüm bina veya yerleşim alanlarının yangın riskine karşı korunmasıdır. Bu kapsamda yangın, yıldırım, infilak gibi temel risklere ve fiziki hasarlara karşı koruma sağlanmaktadır. DASK kapsamında yangından dolayı ortaya çıkan hasarların da karşılanmaması yangın sigortasının ayrıca yaptırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayınlanan yangın sigortası genel şartlarına göre yangın sigortasının gerekliliği ve kapsamını öğrenmek mümkündür. Genel şartlar içinde teminat kapsamında belirtilen durumlar yangın sigortası poliçesinin hepsinde standart olarak kapsam dahilinde yer alırken, genel şartlar teminat dışı olduğunda belirlene haller de poliçe kapsamında dışına kalmaktadır. Yangın sigortası kapsamı bu şartlara karşı belirlenir.

Yangın sigortası genel şartları kapsamında doğrudan yangından kaynaklanan hasarlar konu edinmiştir. Yangına bağlı ortaya çıkan zararlar, taşınır ve taşınmaz mallar ile içindeki eşyalar güvence altına alınmıştır. Yangın sigortası kapsamında aksi bir hüküm olmadığı takdirde aile bireyleri, birlikte yaşanan kişiler ve çalışanlara ait mallar da sigorta kapsamına dahil edilmektedir.

Yan sigortası genel şartları temelde sigortanın kapsamı, hasar ve tazminat, çeşitli hükümler ve klozlar olarak tanımlanmaktadır. Türkiye Sigorta Birliği tarafından yangın sigortasına ilişkin genel şartlar belirlenmiştir. Sigorta şirketleri tarafından bu genel teminatlara ilave olarak ek teminatlar uygulamaları da mümkündür.

Yangın sigortası kapsamı oldukça geniştir. Konutlar, bina ve iş yerlerinin dışında kömürlük, müştemilat, su deposu ve garaj gibi alanlar için de yangın sigortası yapılabiliyor. Yangın nedeniyle yapı içindeki eşyalara gelecek hasarlar da teminat kapsamında yer almaktadır.

Yangın sigortasında başlıca teminatlar kısaca şunlardır:

  • Yangın
  • Yıldırım
  • İnfilak – patlama vb.

Yangın sigortası iş yeri, konut, muhteviyatı ve camlarını poliçe kapsamında ana teminatlar arasında saymaktadır. Ayrıca ek teminatlar ile sigorta kapsamı da genişletilebilmektedir. Hem taşınır hem de taşınmaz mallara uygulanabilir. Sigortayı yaptıranların birlikte yaşadıkları da sigorta kapsamında yer almaktadır.

Yangın Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?

Yangın sigortası ek teminatları arasında sigorta şirketlerine ve poliçe türüne göre birçok alternatif seçenek yer almaktadır. Bu ek teminatları da tercih ederek kişilerin daha kapsamlı bir sigortadan yararlanmaları sağlanabilir. Bu kapsamda yangın sigortasında ek teminatlar genel olarak şöyledir:

  • Dahili su
  • Dolu
  • Duman
  • Enkaz kaldırma masrafları
  • Kira kaybı
  • Geçici ikametgâh masrafları vb.

Ek teminatlar sigorta kapsamının değişmesine ve dolayısıyla yangın sigortası ücretlerini de değiştirecektir. Yangın sigortası tüm yaşam alanları için sağladığı geniş kapsamlı koruma ile önemli bir sigorta türü olarak görülmektedir.

Yangın Sigortasında Hangi Durumlar Kapsam Dışıdır?

Yangın sigortası poliçe örneği incelendiğinde kapsam dışında kalan durumlar rahatça tespit edilebilmektedir. Bu kapsamda iş yeri ve konut yangın sigortasının kapsamında yer almayan ve maddi hasarın karşılanmadığı bazı durumlar ise kısaca şöyledir:

  • İç savaş, ayaklanma, çarpışma, istila, isyan ve savaş sonucu meydana gelen hasarlar
  • Nükleer yakıt kaynaklı oluşan hasarlar
  • Hasarın bizzat sigortalı tarafından yapıldığının tespit edilmesi
  • Devlet yaptırımlarına bağlı ortaya çıkan hasarlar
  • Buhar kazanının patlaması vb.

Yangın sigortası kapsamının dışında kalan tüm unsurları bilmek önemlidir. Sigorta yaptıracağınız şirket tarafından poliçe kapsamında hangi hasarların teminat altında olup olmadığını detaylı şekilde öğrenmeniz gerekir. Yangın sigortası içinde teminat dışındaki durumların meydana gelmesi halinde bu hasarlar karşılanmamaktadır.

Kimler Yangın Sigortası Yaptırmalıdır?

Yangın sigortası hesaplama işlemleri sonrasında bütçelerine uygun poliçeyi seçtikten sonra herkes yangın sigortası yaptırabilmektedir. Zaman zaman yangın sigortası bazı bankalar tarafından kredi şartı olarak da sunulabilir. Genel itibarıyla yangın riski her alan için muhtemeldir. Bu riske karşı önlem almak isteyen herkes yangın sigortası yaptırabilir.

Evini ve eşyalarını yangın riskine karşı korumak isteyen herkesin yangın sigortası yaptırarak risklere karşı önlem alması mümkündür. Hayatın olağan akışı içinde bazı yerlerde yangın riski yüksektir. Bu risklerin yüksek olduğu alanlarda yangın sigortası yaptırılması birçok açıdan önemlidir.

Konutta Yangın Sigortası Zorunlu Mu?

Zorunlu deprem sigortası ile çok sık karıştırılan yangın sigortası zorunlu değildir. Ancak sağladığı teminatlar nedeniyle yaptırılması en sık önerilen sigorta türlerinden biridir. Deprem afeti gibi yangın felaketlerinin de ne zaman ortaya çıkacağı belli değildir. Bu nedenle her türlü riske karşı önleminizi erkenden almak son derece önemlidir.

Yangın sigortası zorunlu olmamasına karşın, sağladığı teminatlar ve ek hizmetleri ile en çok önerilen sigorta türlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Yangın sigortası genel şartları dışında standart teminatlara ek olarak ek teminatlar da uygulanarak yangın sigortasının kapsamı genişletilebilmektedir. Bazı durumlarda konut kredilerinde bankalar tarafından yangın sigortası yaptırılması kredi şartları arasında yer alabilmektedir.